VALINNAN VAIKEUS




Valinnan haasteellisuus?


Mietin tässä pääni puhki miten valita oikein? Miksi joidenkin asioiden valitsemisen on haasteellisempaa? Eikä se helpota vaikka ikää ja tietotaitoa on karttunut. Joskus tieto voi lisätä valinnan vaikeutta tai helpottaa sitä mutta ei aina. Nykyään kun maailma on täynnä tietoa ja erilaisia vaihtoehtoja. Sinä menee pää pyörälle vähemmästäkin.
Ehkä  pelkää että valitsee väärin. Elämä on täynnä erilaisia valintoja. Entä sitten vaikka valitsee väärin.  On inhimillistä erehtyä ja valita väärin. Mutta seuraako siitä jotain?

Mitä haittaa väärästä valinnasta voi olla?

Mietitään ensin asiaa tästä kulmasta.  Ostat  tietyn jäätelön monista vaihtoehdoista . olet siis tehnyt valinnan joko intuitiolla, mainoksen perusteella, ystävän suosituksen pohjalta tai jollain muulla tavalla. 
Oli miten oli olet valinnut kyseisen tuotteen. Menet kotiin ja syöt jäätelön, mutta petyt tuotteeseen joka aiheuttaa hetkellisen mielipahan tunteen. Se on vain hetkellistä. 
Tiedät seuraavalla kerralla valita toisin. Voi myös olla niin että pidät tuotteesta ja ostat sitä yhä uudestaan. On myös tuotteita jotka voit palauttaa jos ne eivät vastaa odotusta. sekin aiheuttaa hetkellisesti mielipahaa ja esim ylimääräistä ajoa.

Eli voimme todeta et elämän pieten arkipäiväisten asioiden väärä valinta aiheuttaa vain hetkellisen mielipahan tunteen. Eli se ei horjuta meitä sen suuremmin. Eikä siitä ole sen suurempaa haittaa. Hyvä puoli väärin valitsemisessa  on se että emme tee seuraavalla kertaa samaa valintaa ainakaan moneen kertaan uudestaan.

Mitä haittaa on isojen asioiden väärästä valinnasta


Jos nyt mietitään ihmisen elämänkaarta  ihmisen ensimmäistä suurta valintaa, joka on mihin kouluun lähteä opiskelemaan?yläasteen jälkeen. Mutta mietin vaan kuinka moni oikeasti  itse valitsee mihin kouluun menee. Mitä minun valintaan tulee valitsin  ihan itse kyllä graafisen alan,  mutta en suinkaan ykkösvaihtoehtona.
 Mitä sen ehdottomasti olisi pitänyt olla. 

Ensimmäiseksi vaihtoehdoksi päädyin  kuitenkin samaan valintaan minne paras kaverini oli hakenut . Tein siis väärän valinnan , mutta kävin koulun loppuun ja valmistuin työhön jota en koskaan tehnyt. Valintani seuraukset ja vaikutukset oli suuret elämän kulun kannalta mihin suuntaan se alkoi mennä. 

Isojen päätösten ja valintojen hetkellä on hyvä pysähtyä miettimään hyvät ja huonot puolet ennen päätöksen tekoa. Mahdollisesti miettiä jos tekee väärän valinnan mitä siitä seuraa ja mihin kaikkeen se vaikuttaa. Tosin ainahan voi tehdä väärän valinnan jälkeen uuden valinnan ja valita tällä kertaa oikein . Tärkeintä on valintoja tehdessä kuunnella oikeesti aidosti itseään. Jokainen tekee joskus vääriä valintoja siltä emme voi välttyä. Siksi koen välillä itse valinnan vaikeutta kun pitää päättää isoista itseään koskevista valinnoista

Päädyin tuuliajolle  elämässä jossa etsin koko aika oikeaa paikkaani työelämässä ym. Opiskelin oppisopimuksella myyjäksi ja pidin työstäni,mutta jotain vain puuttui. Tein erilaisia töitä ja opiskelin uusia ammatteja . Mikään ei tuonut sitä paloa mitä  olin lapsena kokenut piirtämisestä, suunnittelusta ja visuaalisuudesta.

 Olin myös elämässä tehnyt muitakin isoja elämääni koskevia vääriä valintoja. isoja elämän valintoja voi olla  kumppanin valinta , perheen perustaminen, oman yhteisen asunnon hankinta, yrityksen perustaminen ym.... kaikissa noissa voi tehdä väärän tai oikean valinnan mikä voi vaikuttaa  elämääsi ja sen kulkuun pitkällä aikavälillä.
Eli voimme todeta et suuria valintoja tehdessä ole tarkempi, koska sillä voi olla suuremmat vaikutukset elämääsi. Tähän täytyy todeta et elämä ja väärät valinnat kasvattaa ja opettaa . eli onhan siinä hyvääkin. 

En yhtään ihmettele että valinnan tekeminen on joskus vaikeaa  ja varsinkin nyt kun 42v mietin vieläkin mikä musta tulee isona. Sen olen aina tiennyt et jotain luovaa taiteellista  ihmisläheistä missä  ominaisuuteni pääse hyötykäyttöön. 

Mietin tässä että olisiko se teollisen muotoilun amk, kuvittaja, graafikko ym ... Nyt on aika vihdoin opiskella alalle josta saan eniten nautintoa . Jonka tekeminen saa mut hyvälle tuulelle. Siltikin  valinta noiden välillä tuottaa päänvaivaa. Noi kaikki olis kiva saada samaan pakettiin. Sillä siitä päästäs.

Kerro mikä sinulle tuottaa valinnan vaikeutta vai tuottaako mikään?

Taas kirjoitus venyi pitkäksi. Hyvä  kun jaksoit lukea loppuun asti .



Kommentit